Kuchnia kresowa kojarzy się często z kuchnią wiejską. Ta z kolei z potrawami przygotowanymi z produktów naturalnych jak jajka prosto z kurnika czy mleko prosto od krowy. Z "domowych" produktów wytwarzano "domowe" masło i śmietanę.

Dziś prezentujemy przepis oparty na wiejskich składnikach, lecz uzupełniony bardziej współczesnymi.

Wiejskie pączki

  • pół kilograma twarogu
  • 40 dag mąki
  • pół szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 6 łyżek gęstej śmietany
  • płaska łyżka sody oczyszczonej
  • łyżka spirytusu lub octu
  • cukier waniliowy
  • olej do smazenia

Twaróg zmielić i dokładnie połączyć z pozostałymi składnikami. Mokrymi rękami formować małe pączusie i wrzucać na rozgrzany olej. Odsączyć i posypać cukrem pudrem.