Pączki wiejskie

Kuchnia kresowa często kojarzy się z kuchnią wiejską, która charakteryzowała się głównie świeżymi produktami pochodzenia zwierzęcego. Z takich właśnie produktów wytwarzano aromatyczne potrawy, a jedną z nich są właśnie pączki wiejskie, do których przygotowania serdecznie zapraszamy.

Dziś prezentujemy Państwu przepis na pyszne wiejskie pączki, w którym znajdują się jajka, mleko, gęsta śmietana i twaróg. I choć najlepiej byłoby użyć do ich smażenia składników pochodzących prosto ze wsi, to jednak użycie tych powszechnie dostępnych w sklepach, wcale nie umniejszy ich walorów smakowych. Zachęcamy serdecznie do wypróbowania wiejskiego przepisu, chociaż i by w wersji wielkomiejskiej.

Wiejskie pączki

  • pół kilograma twarogu
  • 40 dag mąki
  • pół szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 6 łyżek gęstej śmietany
  • płaska łyżka sody oczyszczonej
  • łyżka spirytusu lub octu
  • cukier wanilinowy/laska wanilii
  • olej do smażenia

Twaróg należy zmielić i dokładnie połączyć z pozostałymi składnikami. Aby pączki miały przyjemny waniliowy smak, należy dodać do masy ziarna z laski wanilii lub też esencję waniliową (w ten sposób będą najsmaczniejsze), a jeśli nie posiadają Państwo laski wanilii, zawsze można użyć popularnego i łatwo dostępnego cukru wanilinowego (niemniej jednak smak wanilii nie będzie aż tak mocno odczuwalny). Mokrymi rękami należy formować małe pączusie i wrzucać na rozgrzany olej. Odsączyć i posypać cukrem pudrem.

Pączki te, nazywane również pączkami serowymi, idealnie sprawdzą się na Tłusty Czwartek, w formie przekąski albo również jako słodki dodatek do kawy. Nie bójmy się poczęstować nimi znajomych. Są tak pyszne, że z pewnością poproszą o przepis albo wrócą po więcej :)

Życzymy smacznego!