Kwaszone ogórki

Ogórki kwaszone w słoikach są bardzo popularnym dodatkiem do wielu dań w Europie Centralnej i Wschodniej, gdzie kiszenie jest jednym z najważniejszych sposobów konserwacji żywności. Każda gospodyni ma swój własny, sprawdzony przepis, my prezentujemy Państwu jeden z nich.

Kiszonki to nie tylko ważny element europejskiej kuchni, ale również niesamowite źródło witaminy C, witaminy A, C, E, K, PP oraz witaminy z grupy B. Są niesamowicie istotne w okresie jesienno-zimowym, kiedy nie mamy tak wielu owoców i warzyw sezonowych, które dostarczyłyby nam całego spektrum witamin i minerałów. Kiszonki usuwają wolne rodniki, pomagają z problemamy trawiennymi oraz wzmacniają naszą odporność. W sezonie letnim warto jest poświęcić kilka chwil i ukisić nieco ogórków, żeby móc raczyć się nimi w jesienno-zimowe wieczory.

Ogórki kwaszone

  • ogórki gruntowe
  • koper
  • czosnek
  • korzenie chranu
  • liść chranu
  • liście wiśni i czarnej porzeczki
  • 2 łyżki soli

Umyte ogórki należy ułożyć szczelnie w wyparzonych słoikach dodając przyprawy: koper, czosnek, korzenie chrzanu, liście wiśni i czarnej porzeczki. Wszystko należy przykryć liściem chrzanu i zalać zalewą: na litr przegotowanej wody wsypać dwie płaskie łyżki soli. Słoiki zakręcić i wynieść do piwnicy.

Życzymy smacznego!