Białoruski raport
Zapraszamy na rozmowę z Tomaszem Grzywaczewskim, pisarzem, dziennikarzem i podróżnikiem, który w ostatnią niedzielę odwiedził Mińsk. Rozmawiał z protestującymi, był w centrum aktualnych wydarzeń.
Quiz Narodziny Solidarności
31 sierpnia w rocznicę porozumień sierpniowych obchodzimy polskie święto państwowe Dzień Solidarności i Wolności. Sprawdź jak dużo wiesz o tych wydarzeniach w naszym internetowym quizie.
Bitwa o Białystok 20-23 sierpnia 1920 r.
W historiografii wojskowej wojny polsko-bolszewickiej 1919-1920 bitwa o Białystok jest powszechnie uznawana za jeden z najbardziej spektakularnych sukcesów bojowych oręża polskiego.
Rozmowa ministra Jacka Czaputowicza ze Svietłaną Cichanouską
– Przyszłość Białorusi leży w rękach jej obywateli – powiedział minister spraw zagranicznych Jacek Czaputowicz w trakcie dzisiejszej rozmowy telefonicznej ze Svietłaną Cichanouską, która jest symbolem walki o demokratyczną zmianę na Białorusi.
Bitwa Warszawska – zwycięstwo Polski dla wolności Europy
15 sierpnia 2020 roku uroczyście obchodzimy setną rocznicę Bitwy Warszawskiej, która była kulminacyjnym momentem wojny polsko-bolszewickiej 1919-1920, jednym z decydujących wydarzeń w dziejach Polski, Europy i świata.
Białostocczyzna na tle wojny polsko-bolszewickiej 1920 roku
Zapraszamy na seminarium z dr. Markiem Kietlińskim z Archiwum Państwowego w Białymstoku, w którym opowie m.in. o wydarzeniach związanych z Bitwą Warszawską i wielkim zwycięstwem wojsk polskich. Odwiedzimy takie miejscowości jak Białystok, Suraż i Żółtki.
Polska kontrofensywa znad Wieprza w sierpniu 1920 roku
Zapraszamy na kolejną publikację rocznicową, tym razem autorstwa dr hab. Jana Snopko z Uniwersytetu w Białymstoku, który opowie o wydarzeniach znad Wieprza w 1920 roku.
„Cudze chwalicie, swego nie znacie" – smaki polskiej kuchni
Zdecydowaliśmy się temat seminarium poświęcić smakom Podlasia. Smakom rozumianym i dosłownie, i metaforycznie. Tematem będzie kuchnia i samo Podlasie – jego smak i koloryt. O tym, co można spotkać w podlaskim miasteczku dowiemy się z opowieści sióstr prowadzących pod okiem dziadka rodzinne gospodarstwo pasieczne.